Bellanut Tahin & Pekmez

Bellanut Tahin & Pekmez

Tahin nedir?

Tahin, kavrulmuş ve öğütülmüş susam tohumlarından yapılan bir macundur. Dünyanın çapında mutfaklarda kullanılmasına rağmen Akdeniz mutfağının bir parçası olarak kabul edilen tahin, genellikle geleneksel Asya, Orta Doğu ve Afrika yemeklerinde de yer alır. İnanılmaz derecede çok yönlü kullanılabilir ve faydaları olan bir bileşendir. Banma, sürme veya çeşni olarak servis edilebilir. Sürülebilir kuruyemiş ezmelerine benzer pürüzsüz bir dokuya sahiptir, ancak tek başına tüketildiğinde genellikle acı bir tad hissiyatı verir. Sağlık açısından güçlü ve lezzet açısından yan ürünlerle tüketildiği koşulda benzersiz bir tatlı olarak tüketilebilir. Tahin, bol miktarda besin sağlamanın yanı sıra, iyileştirilmiş kalp sağlığı, azalmış iltihaplanma ve potansiyel kanserle mücadele etkileri gibi çeşitli faydalarla da ilişkilendirilmiştir.

Tahin, kalorisi nispeten düşüktür ama besin içeriği olarak  lif, protein ve çeşitli önemli vitamin ve mineralleri yoğun biçimde barındırır.

BellaNut Tahin

Enerji ve Besin Değeri            100gram için

Protein                                               17,81

Enerji                                                 634

Karbonhidrat                                     21,9

Yağ                                                    48

Kalsiyum                                            420

Demir                                                 2,51

Faydaları:

  • Tahinin ana maddesi olan susam tohumları, yüksek tansiyon, trigliseritler ve LDL (kötü) kolesterol gibi risk faktörlerini azaltarak kalp sağlığını geliştirme yönünde güçlü ve önemli bir etkiye sahiptir.
  • Akut iltihaplanma, bağışıklık tepkinizin önemli bir parçası olsa da, kronik iltihabın kanser, diyabet ve otoimmün bozukluklara neden olduğu bilinmektedir. Bazı bilimsel araştırmalar susam tohumlarının kronik iltihaplanmaya karşı koruyabileceğini öne sürmektedir.
  • Tahinin anti kanser özelliği olduğu bilinen sesamol içeriği sayesinde kanser oluşumunu engelleme konusunda faydaları olduğu bilinmektedir.
  • Enerji metabolizmasında rol alan B1 ve B6 vitamini içeriği sayesinde enerji metabolizmasına katkılar sağlar.
  • Kemik sağlığı için oldukça önemli bir yeri olan fosfor ve manganez içeriği sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Özel antioksidan içeriği sayesinde ilaca karşı dirençli bakteri örneklerinin %77sine karşı etkilim olduğu bilinmektedir.
  • Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur.
  • Bakır, fosfor, demir, çinko, selenyum, kalsiyum, potasyum gibi minerallerden zengindir.

Kullanımı:

     

Tek başına tüketilmesi zor olmasına rağmen her türlü pekmezle kombine edildiğinde gerek unlu mamüllerin üstüne sürme yolu ile gerek direk yiyerek tüketme yolu ile tüketilebilecek oldukça lezzetli bir üründür. Sabahları direk tüketilebileceği gibi pirinç patlağı, karabuğday patlağı, simit vb tahıl ürünleriyle tüketilebilir. Meyvelerle kombinleyerek ara öğünlerdede tüketmek mümkündür.

Keçi Boynuzu Pekmezi:

Keçiboynuzu pekmezi, öğütülmüş keçiboynuzu kabuklarının suya batırılması ve ekstrakte edilen sıvının azaltılmasıyla yapılan kalın bir şuruptur. Bazı ülkelerde keçiboynuzu tatlılık özelliği sayesinde şekere alternatif olarak tüketilebilmektedir. Karbonhidratların beslenmemizdeki yerininin %50-%60 olduğu bilinmektedir. Keçi boynuzu kontrollü ve düzenli bir şekilde tüketildiği halde içeriğindeki yüksek karbonhidrat ile karbonhirat ihtiyacımızın bir kısmını karşılayabilir ve bunu yaparken zengin vitamin, mineral içeriği ile birlikte sağlığımızada birçok faydada bulunabilir.

Kalorisi nispeten düşük olan bu besinin içerdiği yüksek mineral ve vitamin içeriği sayesinde sağlığımıza olan faydaları saymakla bitmez.

 

BellaNut Keçiboynuzu Pekmezi

Enerji ve Besin Değeri                       100gram için

Protein                                                           1,25

Enerji                                                 270

Karbonhidrat                                     65,67

Sodyum                                             6

Kalsiyum                                            62

Potasyum                                           1262

Faydaları:

  • Kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını korur.
  • Demir içeriği sayesinde vücudun oksijenlenmesine katkın sağlar.
  • Lif içeriğinin yüksek polifenol ve flavonoid içeriği sayesinde antioksidan işlevi görür.
  • Laktoz intöleransı ve süt alerjisi olan kişiler için çikolataya göre iyi bir tatlı alternatifidir.
  • Yoğun lif içeriği sayesinde sindirim sitemi destekleyicisidir.
  • Bakır,  kalsiyum, manganez, potasyum, magnezyum, çinko, selenyum gibi mineralleri ihtiva eder.
  • Kompleks b vitamini içeriği sayesinde sinir sistemi ve enerji sistemlerine katkıları bulunur.
  • Bazı bilimsel araştırmalar keçi boynuzu ve ürünlerinin testesteron artışına neden olduğunu belirtmektedir, bu yüzden testesteron düşüklüğü yaşayan erkeklerde kullanılabilir.

Kullanımı:

Keçi boynuzu pekmezi tek başına her öğünde sürme, daldırma ve direk yeme şeklinde tüketilebilir. Özellikle tatlı ihtiyacının sağlıklı bir şekilde karşılanması isteniyor ise tüketilebilir. Diğer bütün pekmezlerde olduğu gibi özellikler keçi boynuzu pekmezinde vazgeçilmez ikilisi tahindir. Tahin ile keçi boynuzu pekmezi birlikte tüketilebilecek en uyumlu ikili besinlerden biridir.

                                                                                                                R. Işın İMREN

Etiketler: bellanut tahin ve pekmez
Nisan 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR