Sağlık İçin Bir Yağ: Bellanut Hindistan Cevizi Yağı

Sağlık İçin Bir Yağ: Bellanut Hindistan Cevizi Yağı

Sağlık İçin Bir Yağ: Hindistan Cevizi Yağı

Bugün son zamanlarda dünyada ve ülkemizde popüleritesi son derece artan ve beslenme, sağlık, kozmetik gibi birçok alanda kullanılmakta olan, hepimizin uzaktan veya yakından tanıdığı ama kullanırken kimi zaman çekincelerinin olduğu hindistan cevizi yağına yakından bakacağız.

Bitkisel beslenmenin önemi anlaşıldıkça ve bitkisel bazlı olan diyet ve gıdalar çeşitlendikçe hindistan cevizi yağı, aromalı tadı ve güzel kokusu ile alıp denediğimiz bir ürün haline geldi.Hindistan cevizi yağı, ketojenik ve Paleo diyetleri gibi dah birçok popüler diyette tercih edilen bir üründür . Gelin beraber sağlık açısından hindistan cevizi içeriği ve faydalarına bir göz atalım.

Hindistan Cevizi Yağı Nerelerde kullanılır?

Hindistan cevizi yağı; pasta, kek, tatlı,kurabiye vs.tatlılarımızda hem sağlıklı yağ hem aroma hem de kokusu için kullanılır.

Deterjan, sabun ve oda kokusu esansı olarak da kimyasal ürünlerde  yer bulmaktadır. Kişisel bakımda , vücut nemlendirilmesi,saç bakımı ve parlatılması,vücut çaklaklarına uygulanması gibi birçok yerde hayatımızda aktif rol oynar.

 Aynı zamanda birçok hastalığa iyi gelmesi ve tedavisinde önerilmesi ile sağlıklı yağ olarak besinlerimizde yer bulmaktadır.

Bellanut Hindistan Cevizi Yağını Keşfet İçin Tıklayın

Günde Ne Kadar Hindistan Cevizi Yağı

Günde 2 yemek kaşığı kullanmak sağlık açısından yeterli miktardır, bununla birlikte bu miktarı kademeli olarak artırmak en idealdir.Her besin kararında faydalıdır fazlası kilo problem başta olmak üzere sorunlara yol açabilir.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yenir?

Bu lezzetli yağı diyetinize eklemek veya enerji vermesi için kullanmanın çeşitli yolları bulunmaktadır.

Hindistan cevizi yağı yemek pişirmek, tariflerde veya sıcak içeceklere aromatik bir tad katmak amacıyla kullanılabilir.                                                                                                                     

 Yemek pişirmek için kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı yemek pişirmek için idealdir bunun sebebi yağ asitlerinin neredeyse% 90'ı doymuştur .Bu özelliği sayesinde yüksek sıcaklıklarda son derece kararlıdır.Bu da diğer yağlardan onu öne çıkaran özelliğidir. Aromalı bir şekilde yiyeceklerinizi

Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında ve yakın sıcaklıklarda yarı katı halde bulunur ve 76 ° F (24 ° C) 'de erimeye başlar. Bu sebeple esnek olmasını sağlamak istiyorsanz buzdolabı yerine normal bir dolapta saklayabilirsiniz.

Soğuk zamanlarda , kış aylarında katı hale gelir. Sıcak bir kaba koyduğunuzda çözülecektir.Çırpma veya karıştırıcı ile de kıvamını çözdürebilirsiniz.

Şimdi kendimde uyguladığım ve önerdiğim pişirme çeşitleri:

•             Tavada kızartma ve soteleme: Sebzeleri, yumurtaları , etleri ya da balıkları pişirmek için hindistan cevizi yağından 1-2 yemek kaşığı veya yeterli miktarda kullanabilirsiniz .

•             Patlamış mısır: Havada patlamış mısır üzerinde eritilmiş hindistan cevizi yağını serpiştirin ya da ocak üstü patlamış mısır tarifinde bu yöntemi deneyebilirsiniz .

•             Pişirme: Tavuk, hindi ya da kırmızı etleri baharatlarla ovalamadan önce dışını kaplamak amacıyla kullanabilirsiniz.

Tariflerde kullanabilirsiniz

Hindistan cevizi yağı, çoğu tarifte 1: 1 oranında yağ veya tereyağı yerine kullanılabilir.

Yumurta veya süt gibi soğuk malzemeleri karıştırmadan önce oda sıcaklığına getirdiğinizden emin olun , böylece topaklanmak yerine pürüzsüz bir şekilde karışır.

Spordan sonra öncelikli tercihlerimden ve besleyici içeriği yüksek olan karışımlarda eriterek yavaş yavaş smoothie ve protein karışımlarına eklemek .

Hindistancevizi yağı kullanılarak yapılan birkaç tarif:

•             Sote Kabak, Kabak ve Soğan (Hindistan cevizi yağlı) .

•             Hindistan Cevizli Tavuk Thai Curry .

•             Hindistan Cevizi Yağlı Smoothie .

Kahve veya Çaya Ekleyerek hem içeçeklerinizi tadlandırabilir hem de şeker kullanımını bu sayede kısıtlayabilirsiniz.

Bu yağı aromasını kullanarak şeker yerine kahve veya çayda kullanmak mümkündür.Aynı zamanda sert kahveyi seyreltir ve içemeyenler için bir tık daha yumuşatır. Bir veya iki çay kaşığı tercihe göre ekleyebilirsiniz.

 

Hindistan cevizi yağının saklama koşulları

Hindistan cevizi yağı güneş ışığı almayan, kuru ve oda sıcaklığında  yaklaşık olarak 2 yıl dayanabilmektedir. 24.5 derecenin üzerine çıktığında sıvı hale gelen Hindistan cevizi yağı, sıcaklık düştüğünde ,soğuduğunda yeniden katılaşacaktır.

Hindistan cevizi yağı ve sağlık

Hindistan cevizi yağında bulunan  yağ asitleri birleşimi, vücutta yağ kaybını arttırmaya, kalp sağlığını ve beyin fonksiyonunu artırmak gibi olumlu etkilere sahip olmasıyla öne çıkar.

Hindistan cevizi yağı, belirli doymuş yağlarda yüksektir. Bu yağların vücutta diğer diyet yağlarına oranla farklı etkileri bulunmaktadır..Hindistan cevizi yağında bulunan yağ asitleri  yağ yakmaya yardımcı olabilir ve bununla bilikte vücudunuza ve beyninize hızlı enerji sağlar.

Hindistan cevizi yağı, vücuttaki HDL (iyi) kolesterol seviyelerini artıran doğal doymuş yağlar içerir ve LDL (kötü) kolesterolü daha az zararlı bir forma dönüştürmeye yardımcı olabilirler Kandaki HDL yani iyi olan kolesterolü yükseltirler bu sayede kalp hastalığı riskini azaltmada olumlu etkileri olabilir.

Hindistan Cevizi Yağının Sağlık İçin Saymakla bitiremediğimiz faydaları

Hindistan cevizi yağı; Orta Zincirli Yağ Asitleri (MCT) olarak bilinen Kaprilik Asit, Laurik Asit ve Kapik Asit içermektedir.

Bu asitlerin sindirimleri kolaydır, yağ olarak depolanmazlar, karaciğer tarafından işlenip enerjiye dönüştürülürler.

                İçeriğindeki Orta Zincirli Yağ Asitlerinin etkilerine bağlı olarak Hindistan cevizi yağının faydaları oldukça fazladır

• Beyin fonksiyonlarını ve hafızayı güçlendirmekte rol oynar. Bu özelliği sayesinde Alzheimer ve epilepsi semptomlarını azaltmaya yardımcıdır.

• Antibakteriyel ve antifugnal özelliğiyle bağışıklık sistemini destekler. Bağışıklığı güçlendirir.

• Safra kesesi, mide ülseri, reflü ve pankreatit belirtilerini azaltır.

• Diş ve eti sorunlarını önler.

• Metabolizmayı hızlandırır ve güçlendirir.

. Yağ yakımını kolaylaştırır,kilo vermeye yardımcı olur.

 • Bağırsak parazitlerinin oluşumunu engeller böylelikle sindirimi düzenler.

• Kalp  ve damar sağlığını korur. İyi kolestrolü(HDL) yükseltir.

• Saç ve cilt bakımında aktif olarak kullanılır . Saçların sağlıklı büyümesini sağlar. Cildi besler ve onarır.

• Candida ve maya mantarı enfeksiyonlarının olumsuz etkilerini azaltır.

• Ufak kesik ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Yara ve yanıkların tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.

• Belirti oluştuğu ilk zamanlarda uygulanırsa varis oluşumunu engeller.

• Yeni oluşan cilt lekelerinin görünümünü düzenler. Cilt lekelerini giderebilir

– Yaşlanma karşıtı özellikleri vardır.Bu yüzden kozmetikte kullanılır.

– Tiroit rahatsızlıklarına iyi gelir.

– Kemik erimesine karşı savaşır.

– Artrit ve romatizma ağrılarını hafifletir.

– Plak ve ağız kokusu gibi çeşitli diş sorunlarına karşı etkilidir.

– Hamilelik sonrası çatlaklarına iyi gelir.Çatlak tedavisinde selülit için kullanılabilir.

– Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından koruyabilir.

– Bazı besinlerin hormonlar üzerinde etkileri vardır . Hindistan cevizi yağı da bunlardan biridir.Hormonları düzenlemekte rol oynar.

– Reflüye iyi gelir.

– Grip, kızamık, hepatit, herpes, SARS virüslerini, aynı zamanda ülser, boğaz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, zatürre ve bel soğukluğuna neden olan bakterileri öldürür.

– Böbrek sağlığına katkı sağlar.

– Basur'u (hemoroid) önleyebilir.

– Kronik yorgunluğa iyi geldiği bilinmektedir.  Enerji verir.

– Kan şekerini dengeler.

– İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.   

Faydalarıyla birlikte mutlaka belirtilmesi gereken nokta da hindistan cevizi yağının ayn diğer yağlar gibi fazla miktarda tüketiminde olumsuz etkiler yaratabileceğinin bilinmesidir. Gereğinden fazla yağ tüketiminin obezite, yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini artırma gibi problemlere sebep olduğu bir gerçektir. Bu yüzden günlük yağ gereksinimi giderilirken tercih edilen yağların bir miktarı hindistan cevizi yağı ile değiştirilerek kullanılması sağlanmalıdır.

R. Işın İmren

Etiketler: bellanut hindistan cevizi yağı
Mart 19, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR