Tadı ve İçeriği ile Bellanut Chia

Tadı ve İçeriği ile Bellanut Chia

Tadı ve İçeriği İle Bellanut Chia

Tüm yemeklere uyum gösterebilen ve kolaylıkla tüketilen chia salatalara, kahvaltı gevreklerine, yoğurda veya içeceklerinize ekleyebilirsiniz . Sosları koyulaştırmak , tariflere göre yumurtanın yerine de kullanılabilir. Chia tohumunu suda bekletmenize, öğütmenize veya pişirmenize gerek yoktur. Diyet listelerinin üst sıralarında yer almasıyla öne çıkan bu gıdayı gelin daha yakından tanıyalım.

Chia Tohumu

Tüm yemeklere uyum gösterebilen ve kolaylıkla tüketilen chia salatalara, kahvaltı gevreklerine, yoğurda veya içeceklerinize ekleyebilirsiniz . Sosları koyulaştırmak , tariflere göre yumurtanın yerine de kullanılabilir. Chia tohumunu suda bekletmenize, öğütmenize veya pişirmenize gerek yoktur. Diyet listelerinin üst sıralarında yer almasıyla öne çıkan bu gıdayı gelin daha yakından tanıyalım

Salvia Hispanica bitkisinden elde edilen Chia tohumu, Orta ve güney Meksika ve Guatemala’da yetişmektedir. Maya dilinde "güç" anlamına gelen Chia ve bu bitkinin tohumları "koşucuların yemekleri" olarak bilinmekteydi. Bunun en önemli sebebi koşucular ve savaşçılar uzun mesafeler kat ederken veya savaş sırasında “yakıt” olarak Chia tohumlarını tüketirlerdi.

Chia Faydaları

Boyut olarak gözümüze küçük gelse de  chia tohumları elzem besinler ve vücudumuz için faydalı kaynaklar barındırır. Zengin antioksidanlar içermesi bakımından bağışıklık açısından önemli rol üstlenir. Omega-3 yağ asitleri için önemli bir kaynaktır ve lif, demir , kalsiyum sağlarlar. Omega-3 yağ asitleri, "iyi" kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü arttırarak kalp krizi felç gibi hastalıklara karşı koruyucu olarak bilinir.

 Kalsiyum, fosfor, magnezyum, manganez, bakır, çinko, demir ve niasin gibi önemli mineraller açısından zengindir.

Chia tohumları çinko açısından  yüksek olduğundan, vücut leptini artırmaya yardımcı olurlar. Leptin, vücudunuzun enerji seviyenizi düzenleyen önemli bir hormondur .

Chia tohumları en yüksek bitki bazlı protein kaynakları arasında bulunmaktadır ve bu özelliği sayesinde sporcu beslenmesine de girmiştir. Bu tohumun, kaslardaki yağı yakmaya, yağ yakmaya ve kan şekeri düzeylerini dengelemek amacıyla tüketilmesi chiayı tercih etme sebeplerimiz arasındadır. Chia tohumları, egzersiz yaparken kaybolan bazı besinlerin yerini alır.Vitamin mineral ve lif açısından zengin olmasıyla bu eksikliği kapatır.

 Chia aynı zamanda yüksek antioksidan içeren gıdalardan biridir. Antioksidanlar, cildin onarımını hızlandırır ve hasarı önlerler.

Chia tohumlarının cilt açısından da faydaları bulunmaktadır .Yaşlanma belirtilerinin azaltılması,sağlıklı bir cilt görünümü gibi etkilere sahiptir. Kalp ve sisteminin sağlığı, sindirim sisteminin desteklenmesi,  kemiklerin gülendirilmesi, kaslar ve daha saymadığımız birçok faydaları bulunmaktadır.

Chia, süper-yüksek lif oranına sahip olmasıyla sindirim sistemi sağlığımız üzerinde büyük etkileri bulunmaktadır. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, keten ve chia türü tohumlar, yüksek lif içeriği ve sağlıklı yağları sebebiyle doğal bir kan şekeri dengeleyicisi olabilirler.Belllanuts keten tohumu da bulunmaktadır. Keten tohumları ,yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerini dengede tutar. Bu yüzden özellikle diyet için uygundur. Lif nedeniyle mideyi dolu tutar ve fazla kalori alımını engeller. Keten tohumu içerisinde, kansere karşı korunmada ve mücadelede ana etken olan antioksidanlar olarak işlev gören bol miktarda fitokimyasal mevcuttur.Siteden de besin içeriğine ulaşabilirsiniz.

İki yemek kaşığı Chia tohumu, tüketilmesi önerilen günlük kalsiyum miktarının yaklaşık olarak% 18'ine sahiptir. Chia kemik sağlığı için bir diğer önemli besin olan bor içerir. 

Chia tohumları, ruh sağlığı ile beyindeki (serotonin , dopamin gibi) nörotransmiterlerin seviyesini desteklemeye ve beyin hücrelerine daha fazla miktarda enerji sağlamaya yardımcı olabilirler.

Meme ve servikal kanser ile mücadelede de chia tohumu karşımıza çıkmaktadır. Bir omega-3 yağ asidi olan alfa lipoik asit (veya ALA) bakımından zengindir.

 Chia tohumu nasıl tüketilir?

Diyet listelerinin bir numarası olan ve buram buram sağlık kokan chia tohumu; sıvının içerisinde bekletilerek, öğütülerek ya da çiğ şekilde tüketimi tercih edilebilir. En çok karşılaşılan tüketim şekli ise süt, yoğurt ya da suyun içinde bekletildikten sonra tüketilmeisidr. Tohumlar sıvının içinde beklediğinde sıvıyı içine absorbe edip şişerek jöle kıvamına gelir. Bu hali oldukça pretik ve lezzetlidir.Çiğ durumda ise salataların, tatlıların üzerine serpiştirerek daha lezzetli ve içeriği zengin bir hale getirebilirsiniz. Öğütme yöntemine gelirsek tohumları çırpıcıdan geçirebilir; tatlıların keklerin yemeklerin içine koyabilirsiniz .Bu minik tohumun tercihe göre çayını da yapabilirsiniz. Gerisi size kalmış. Afiyet olsun.

Sporcu beslenmelerinin vazgeçilmezi ve sağlıklı tatlı denilince akla gelen fıstık ezmesinin içeriğine kuvvet katan : Chialı Bellanut Chia Fıstık Ezmesi içeriği:

Tadı çok lezzetli ve içeriği bir o kadar sağlıklı Bellanuts Chia Fıstık Ezmesi favori tercihim.

 

* Glutensiz,

* Şekersiz,

* Fıstık ezmesi, chia, keçiboynuzu pekmezi,

* Katkı ve koruyucu maddesi içermez.

Enerji ve Besin Değeri

100gram için

Protein

23

Enerji

534/2002

Karbonhidrat

19

Yağ

45

Potasyum

-

Lif

8

 

Spordan önce , canım tatlı istediğinde veya modum düştüğünde en çok tercih ettiğim enerji veren ve yerken sağlıksız hissettirmeyen chialı fıstık ezmesini şiddetle tavsiye ediyorum.Her kaşıkta sağlık ve enerji sizinle olsun .

Etiketler: bellanut chia fıstık ezmesi
Nisan 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR