Fıstık Ezmesi İle Sağlıklı Yaşamın Anahtarı Elinizde

Sporcu ve Fizyoterapist Işın Hanım Açıklıyor

Fıstık Ezmesi İle Sağlıklı Yaşamın Anahtarı Elinizde

Neden Fıstık Ezmesi Tüketilmeli?

Fıstık ezmesi birçoğumuzun ekmeğe sürüp yemeye bayıldığı bir kısmımızın yulaf pirinç patlağı ve meyvelerle kombinlediği bazen meyvelerle birlikte tatlandırılıp kullanılan oldukça sağlıklı ve besleyici bir gıdadır.

Fıstık ezmesi , yüksek protein değeri ve sağlıklı yağları barındırması nedeniyle sporcuların ve özellikle fitnessın her branşıyla ilgilenen kişilerin tercihidir.

Fıstık Ezmesinin İçeriğinde Ne var?

Fıstık ezmesi içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde vücutta uzun süreli tokluk hissi yaratır.Kişinin tatlı ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılamasıyla ön plana çıkar. Fazla kilo problemi yaşayan bireylerde  az miktarda tatlı ihtiyacını sağlıklı bir şekilde gidermek için kullanılabilir.

İçerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde kas gelişimini destekler . Magnezyum, çinko,selenyum ve demir bulundurur. Çinko protein sentezinde görev alarak kas gelişimine destek olur.Magnezyum ise metabolik aktivite , kemik ve kardiyovasküler sistemde rol oynarken kas kuvvetini büyük ölçüde arttırmaktadır.Selenyum güçlü bir antioksidandır.Demir ise bilindiği üzere kan yapımında büyük bir rolü vardır.Yüksek antioksidan ve  E vitaminini içerisinde barındırır. Cildi yenileme özelliği vardır. Niasin ve folat kaynağı olmakla birlikte kaliteli içeriği ile en sağlıklı ve popüler tatlılar arasında yer almaktadır.

Doymamış yağ bulunduran fıstık ezmesi kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.İçerisindeki B3(Niasin) Alzheimer vb.hastalıklara yakalanma riskini azalttığına yönelik çalışmalar vardır.

Çok çeşitli şekilde tüketimi bulunan fıstık ezmesi ekmeğe sürülebilir, reçelle tüketilebilir.Süte konulup tatlandırıldığı gibi muza sürülüp bal ile birlikte kombine edilebilir. Pirinç patlağına sürülebilir ayrıca kek ,pankek ,pasta, kurabiye gibi hamurişlerine katılarak besin değerleri arttırılabilir ve tatlandırılabilir. Şu an birbirinden lezzetli birçok fıstık ezmesi içeriğine sahip tarifler mevcuttur . Ayrıca et ürünleri ve salatalara sos yapımında da tercih edilmektedir.

Fıstık ezmesi günün her saatinde tüketilebilmekle birlikte doğru sekilde ve ölçülerde tüketildiğinde faydası en yüksek olacaktır.protein anlamında zengin içeriği sebebiyle sporcuların ihtiyacı olan proteini tamamlanmasında önemli bir atıştırmalıktır. Tüm bu faydaları bir yana 100 gramında bulundurduğu 645 kalori sebebiyle dikkatli ve kontrollü tüketilmesi önerilir.

Sanıldığı üzere yer fıstığı bir kuruyemiş değil baklagildir.Yapılan yüksek yoğunluklu antrenmanlar , zor egzersizler veya ağırlık sporları için fıstık ezmesinin verdiği enerjiden yararlanmak sporcular için bu besini olmazsa olmaz kılıyor.Egzersizin hem daha verimli ve aktıf , antrenman sonrasında ise fiziksei toparlanmanın daha hızlı ve kaliteli olması açısından tercih edilir. Egzersiz sırasında hasara uğratılan kas dokusu onarımı için aminoasitlere ihtiyaç vardır ki proteinlerin yapıtaşları aminoasit olduğu için fıstık ezmesi kas onarımını destekler.

Düşük karbonhidrat oranı fıstık ezmesini diyete uygun hale getirir.Tip2 diyabet hastaları için önerilen sağlıklı bir tatlı önerisidir.

Bellanut’ın özel içeriği ve üstün kalitesi ile üretilmiş olan Bellanutspurry ürününü fıstık ezmesi seçiminizde güvenle tercih edebilirsiniz.Sağlık dolu günler dilerim.

 

R.Işın İmren

Etiketler: fıstık ezmesi tüketimi
Şubat 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR